Hovězí řízky nadivoko
Suroviny
- 600 g Hovězí maso zadní
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Petržel kořen
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Sádlo škvařené
- 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Zakysaná smetana
- 600 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 49 g
- Sodík 241 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 169.6 mg
- Draslík 256.1 mg
- Vláknina 4169.7 mg
- Vitamín A 4169.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a obalíme v 30 g mouky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
Řízky osmažíme z obou stran na másle dozlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Poté k cibuli přidáme zeleninu, koření a ještě chvíli smažíme. Do směsi vrátíme řízky, zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. Podle potřeby přilijeme horkou vodu.
-
3
Udušené maso vyjmeme, šťávu zahustíme zbylou moukou, kterou jsme rozšlehali ve smetaně a za stálého míchání, na mírném ohni vaříme alespoň 5 minut. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a cukr. Omáčku poté přecedíme a přelijeme jí řízky.