Zapečená vejce na plzeňský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 10 g Pažitka
  • 20 g Petržel - nať
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 12 krajíc Veka
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 10 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Vegeta
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 860 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 622 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 531.7 mg
  • Draslík 185.3 mg
  • Vláknina 410.8 mg
  • Vitamín A 410.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku s vroucí vodou opatrně klademe vejce, povaříme 10 minut natvrdo. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kolečka rozložíme na pracovní desku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme Vegetou a necháme chvilku odležet.

  • 2

    Máslo (80 g) rozehřejeme v pánvi, osmahneme na něm mouku do světlé jíšky, přilijeme smetanu a za stálého míchání povaříme na hladkou omáčku. Ochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou pažitku a stáhneme z ohně.

  • 3

    Veku, nakrájenou na tenké krajíce, potřeme zbylým máslem a naskládáme do zapékací mísy. Na veku naskládáme připravená vejce, přelijeme omáčkou, povrch zasypeme nasekanou petrželovou natí a jemně nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vložíme do nahřáté trouby a při 180 stupních pečeme 15 minut. Po upečení rozkrájíme na úhledné porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu