Zapečená vejce na plzeňský způsob
Suroviny
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 10 g Pažitka
- 20 g Petržel - nať
- 150 g Sýr Parmezán
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 12 krajíc Veka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 10 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Vegeta
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 72 g
- Sodík 622 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 531.7 mg
- Draslík 185.3 mg
- Vláknina 410.8 mg
- Vitamín A 410.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku s vroucí vodou opatrně klademe vejce, povaříme 10 minut natvrdo. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kolečka rozložíme na pracovní desku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme Vegetou a necháme chvilku odležet.
-
2
Máslo (80 g) rozehřejeme v pánvi, osmahneme na něm mouku do světlé jíšky, přilijeme smetanu a za stálého míchání povaříme na hladkou omáčku. Ochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou pažitku a stáhneme z ohně.
-
3
Veku, nakrájenou na tenké krajíce, potřeme zbylým máslem a naskládáme do zapékací mísy. Na veku naskládáme připravená vejce, přelijeme omáčkou, povrch zasypeme nasekanou petrželovou natí a jemně nastrouhaným sýrem.
-
4
Vložíme do nahřáté trouby a při 180 stupních pečeme 15 minut. Po upečení rozkrájíme na úhledné porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.