Domácí pudink z karamelu, smetany a mandlí
Suroviny
- 170 g Cukr krupice
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Mandle plátky
- 4 polévková lžíce Maliny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 56 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 382.8 mg
- Draslík 95.3 mg
- Vláknina 1430 mg
- Vitamín A 1430 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pudinkové formičky, ve kterých budeme péct, vytřeme voňavým olejem. Do pánve vsypeme 170 g pískového cukru, přidáme 3 lžíce vody a za stálého míchání uvaříme zlatý karamel, který nalijeme do misek. Vyšleháme smetanu s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem. Směs přecedíme přes jemné síto a nalijeme do formiček, které umístíme na hlubší plech, do nějž jsme nalili vařící vodu. Vaříme pomalu ve vodní lázni v předehřáté troubě za teploty 150 - 160°C přibližně 25 - 40 minut (podle velikosti a obsahu formiček).
-
2
Abychom zjistili, že je pudink hotový, píchneme do jeho středu špejlí - pokud karamelová šťáva vytéká z otvoru, je pudink již upečený. Maliny omyjeme a necháme okapat.
-
3
Pudink ponecháme ve formičkách do vychladnutí, poté vyklopíme na talířky, ozdobíme plátky mandlí, čerstvými malinami a podáváme.