Vepřové přírodní řízky zepečené ve vejcích
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 dl Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 61 g
- Sodík 690 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 520 mg
- Draslík 638 mg
- Vláknina 529.5 mg
- Vitamín A 529.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky (4 kusy). Maso mírně naklepeme, osolíme, ochutíme posypeme čerstvě pomletým pepřem. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a řízky osmažíme z každé strany dozlatova, smažíme je přibližně 7-9 minut z každé strany. Vyjmeme je z omastku a odložíme do teplé mísy a uchováme v teple.
-
2
Do výpeku po řízkách přilijeme horkou vodou a necháme ji vařit 1-2 minuty. Poté vzniklou šťávu necháme vychladnout. Poté do ni přidáme hrubou mouku a důkladně ji vyšleháme dohladka. V misce si ve smetaně rozšleháme vejce se solí, bílým pepřem, přimícháme šťávu s moukou a znovu rozmícháme.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem, nalijeme do ní vyšlehaná vejce a mísu dáme do předehřáté trouby na 180°C.
-
4
Omytou petrželovou nať a pažitku drobně pokrájíme. Jakmile se vejce po chvilce začnou srážet, po celém povrchu poklademe řízky, posypeme je bylinkami a pečeme dozlatova. Porce rozdělíme na talíře a hned podáváme.