Dušené telecí ledvinky se žampióny a Sherry brandy
Suroviny
- 500 g Telecí ledviny
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Rýže dušená
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 dl Mléko polotučné
- 1 dl Masový vývar
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 26 g
- Sodík 601 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 502 mg
- Draslík 571.1 mg
- Vláknina 2473.8 mg
- Vitamín A 2473.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na plátky. Omyjeme je a dáme do mísy. Zalijeme mlékem a necháme je minimálně 1 hodinu namočené. Poté scedíme, omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Očistíme a omyjeme žampióny. Pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozehřátém másle podusíme.
-
3
V druhé pánvi na rozpáleném oleji ledvinky orestujeme dozlatova. Poprášíme je hladkou moukou a chvíli ještě restujeme. Přidáme žampióny, promícháme, přilijeme masový vývar a vaříme pomalu přibližně 10 minut. Poté postupně přimícháme smetanu a nakonec Sherry brandy. Omáčku s ledvinkami dochutíme solí, pepřem a pod pokličkou při mírné teplotě dusíme 10 minut.
-
4
Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
-
5
Hotové ledvinky podáváme s dušenou rýží, kterou posypeme petrželkou.