Dušená telecí játra se smetanou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 43 g
- Sodík 405 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 154.3 mg
- Draslík 64.5 mg
- Vláknina 119.3 mg
- Vitamín A 119.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 183.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí játra zbavíme blanek a žilek, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Ve větším rendlíku rozpálíme olej s máslem (60 g) a celá játra z každé strany zprudka orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme vodu, mléko a pod pokličkou dusíme játra do měkka. Během dušení játra potřeme několikrát rozpuštěným máslem (40 g), dusíme přibližně 15 - 20 minut. Když jsou játra měkká, vyjmeme je, nakrájíme na plátky, odložíme do druhého teplého rendlíku a zakryjeme poklicí, aby nevychladla. Vývar z jater vydusíme, k omastku přidáme dvě lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme hovězí vývar, základ omáčky vaříme pomalu 10 minut, poté ji ochutíme solí, čerstvě pomletým bílým pepřem a dolijeme sladkou smetanu na zjemnění chuti. Necháme přejít varem, následně omáčku přecedíme přes síto na játra. Necháme prohřát a hned podáváme.