Dánská sekaná vařená v páře
Suroviny
- 250 g Hovězí maso mleté
- 250 g Vepřové maso mleté
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 54 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 225.1 mg
- Draslík 464.3 mg
- Vláknina 1395.1 mg
- Vitamín A 1395.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 155.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mleté hovězí maso a mleté vepřové maso vložíme do mísy. Oloupanou cibuli jemně nastrouháme, přidáme k masu., doložíme hladkou mouku, sůl, čerstvě pomletý pepř, žloutek, směs promícháme a postupně do ní za stálého míchání přilijeme horkou 12 % smetanu. Mícháme do té doby, než se vše dokonale spojí a směs vychladne. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do masové směsi. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme, odložíme do misky.
-
2
Formu na nákyp vytřeme dvěma lžícemi másla, vysypeme strouhankou a naplníme sekanou. Umístíme ji do většího hrnce s vařící vodou (1 - 1,5 litru), hrnec uzavřeme poklicí, snížíme teplotu a sekanou uvaříme v páře. Vaříme přibližně 60 až 90 minut. Uvařenou sekanou vyklopíme na teplou mělkou mísu, nakrájíme na plátky, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce), posypeme petrželkou a servírujeme.