Pórková polévka se smetanou a bramborami
Suroviny
- 400 g Pórek
- 100 g Cibule
- 500 g Brambory
- 3 g Koriandr mletý
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 60 g Pažitka
- 40 g Máslo čerstvé
- 15 ml Citronová šťáva
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 900 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1602 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 157.1 mg
- Draslík 1727.7 mg
- Vláknina 11865.5 mg
- Vitamín A 11865.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno, brambory očistíme a nakrájíme na kostky, pažitku posekáme najemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, pórek, osmahneme, přidáme brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, ochutíme mletým muškátem, koriandrem, bobkovým listem, zakápneme citronovou šťávou a vaříme zvolna půl hodiny.
-
3
Polévku odstavíme, vyndáme bobkový list, rozmixujeme, ve smetaně rozkvedláme žloutek a vmícháme do polévky. Jednotlivé porce posypeme pažitkou.