Ruské zeleninové ragú
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 g Fazole červené sterilované
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 0.5 ks Zelí hlávkové bílé
- 2 ks Brukev řepka
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 221 g
- Sodík 1232 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 100 mg
- Draslík 1329.5 mg
- Vláknina 32647 mg
- Vitamín A 32647 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravenou zeleninu nejprve očistíme a zbavíme slupek a ovadlých částí.
-
2
Mrkve a brukve nakrájíme na kostky a půl hlávky malého zelí nahrubo nakrouháme, vložíme do kastrolu s rozpuštěnou lžící másla, osolíme, přidáme čtvrt litru hovězího vývaru a dáme podusit. Menší vařené brambory nakrájíme na čtvrtky a ve velké pánvi je spolu s kolečky cibule opečeme na másle.
-
3
Potom si připravíme omáčku. Na kastrolku uděláme ze 3 lžic másla a 2 lžic hladké mouky světlou jíšku, zalijeme ji vlažným hovězím vývarem, ušleháme, přidáme drobně pokrájená rajčata a nakrájené sterilované lusky a 15 minut povaříme.
-
4
Všechnu zeleninu i s vydušenou šťávou a brambory s cibulí smícháme dohromady, vložíme do kastrolu, zalijeme připravenou omáčkou, podle chuti přisolíme, opepříme, okořeníme hřebíčkem a mletou skořicí, zakryjeme a 15 minut dusíme. Nakonec zjemníme šlehačkou a odstavíme.
-
5
Ragú při podání posypeme sekanou petrželkou.