Moldavský čulak – zapečené brambory se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Gouda
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 273 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 92.8 mg
  • Draslík 1084.4 mg
  • Vláknina 13770.2 mg
  • Vitamín A 13770.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Když se brambory vaří, připravíme z 30 g másla a 30 g hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji 3 lžícemi vlažné vody, rozšleháme se smetanou, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a povaříme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a složíme do pekáče, vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pak přelijeme brambory na pekáči.

  • 2

    Povrch hustě posypeme sýrem, sekaným koprem a petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 15 minut do středně vyhřáté trouby zapéci.

  • 3

    Čulak podáváme horký, dobrý je i studený.

Komentáře k receptu