Moldavský čulak – zapečené brambory se sýrem
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Gouda
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 45 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 92.8 mg
- Draslík 1084.4 mg
- Vláknina 13770.2 mg
- Vitamín A 13770.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Když se brambory vaří, připravíme z 30 g másla a 30 g hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji 3 lžícemi vlažné vody, rozšleháme se smetanou, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a povaříme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a složíme do pekáče, vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pak přelijeme brambory na pekáči.
-
2
Povrch hustě posypeme sýrem, sekaným koprem a petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 15 minut do středně vyhřáté trouby zapéci.
-
3
Čulak podáváme horký, dobrý je i studený.