Špenátový nářez se šunkovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Šunka dušená
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Zakysaná smetana
- 1 kg Špenát mražený
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1045 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 96 g
- Sodík 634 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 490.3 mg
- Draslík 125.3 mg
- Vláknina 683.6 mg
- Vitamín A 683.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražený špenát necháme rozmrazit. V misce si dobře rozšleháme smetanu s vejci, moukou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut odstát. Poté smetanu promícháme se špenátem a nalijeme ji do formy. Formu kulatého (prstencového tvaru), která má uprostřed otvor, vytřeme máslem (2 lžíce) a vysypeme strouhankou. Posadíme ji na síťku do většího hrnce s 1-2 l vody, hrnec zakryjeme pokrývkou a v páře nářez vaříme 30-45 minut do zatuhnutí.
-
2
Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pak si v rendlíku rozpálíme máslo a šunku osmažíme dorůžova. Přimícháme mouku, krátce osmažíme a za stálého míchání přlijeme sladkou i kysanou smetanu. Mouku musíme rozmíchat úplně dohladka. Pomalu vaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
-
3
Uvařený špenátový nářez vyklopíme na velkou mísu, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce). Do středu nalijeme šunkovou omáčku a ihned servírujeme.