Špenátový nářez se šunkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Šunka dušená
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 1 kg Špenát mražený
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1045 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 634 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 490.3 mg
  • Draslík 125.3 mg
  • Vláknina 683.6 mg
  • Vitamín A 683.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mražený špenát necháme rozmrazit. V misce si dobře rozšleháme smetanu s vejci, moukou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut odstát. Poté smetanu promícháme se špenátem a nalijeme ji do formy. Formu kulatého (prstencového tvaru), která má uprostřed otvor, vytřeme máslem (2 lžíce) a vysypeme strouhankou. Posadíme ji na síťku do většího hrnce s 1-2 l vody, hrnec zakryjeme pokrývkou a v páře nářez vaříme 30-45 minut do zatuhnutí.

  • 2

    Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pak si v rendlíku rozpálíme máslo a šunku osmažíme dorůžova. Přimícháme mouku, krátce osmažíme a za stálého míchání přlijeme sladkou i kysanou smetanu. Mouku musíme rozmíchat úplně dohladka. Pomalu vaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem.

  • 3

    Uvařený špenátový nářez vyklopíme na velkou mísu, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce). Do středu nalijeme šunkovou omáčku a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu