Tvarohový koláč se zakysanou smetanou
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 230 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 300 g Zakysaná smetana
- 140 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 90 g Maizena - kukuřičný škrob
- 300 g Tvaroh měkký
- 60 ml Pomerančová šťáva
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 3 kávová lžička Pomerančová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 221 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 11 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 108.5 mg
- Draslík 113.7 mg
- Vláknina 997 mg
- Vitamín A 997 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo změklé při pokojové teplotě nakrájíme na kousky do misky a spolu s cukrem utřeme do pěny. Za stálého míchání přidáme žloutky, jemně nastrouhanou pomerančovou šťávu a a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a škrobem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který přimícháme do směsi. Vše dobře promícháme na hladké těsto. Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
-
2
Žloutky dáme do misky, smícháme dohromady se zakysanou smetanou a měkkým tvarohem. Přisypeme pudinkový prášek, vanilkový a moučkový cukr, přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přimícháme ještě z bílků vyšlehaný tuhý sníh, dobře promícháme. Krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na povrch těsta mřížky.
-
3
Vložíme do nahřáté trouby, pečeme 35-40 minut, při 180stupňové teplotě. Upečený koláč necháme vychladnout v plechu. Nakrájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.