Kyjevská soljanka s uzeným masem
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 300 g Uzené maso vařené
- 1000 g Zelí kysané
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Okurky nakládané
- 2 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Jíška instantní
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kapary
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 83 g
- Sodík 2811 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 63.5 mg
- Draslík 259 mg
- Vláknina 6424.2 mg
- Vitamín A 6424.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí scedíme, pokrájíme vložíme do kastrolu, přidáme lžíci oleje, 300 ml hovězího vývaru a zakryté poklicí dusíme 40 minut. Pak vmícháme 1 drobně nakrájenou a na másle zpěněnou cibuli, rajský protlak, lžíci vinného octa, lžíci cukru, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a dusíme ještě 10 minut. Když je zelí měkké, zahustíme ho jíškou a povaříme.
-
2
Mezitím nakrájíme vařené uzené maso na kostky, zlehka ho na másle s 1 cibulí osmažíme, přidáme nadrobno nakrájené nakládané okurky, lžíci kaparů, zalijeme 100 ml hovězího vývaru a několik minut dusíme.
-
3
Poté na pekáč urovnáme polovinu dušeného zelí, na něj naklademe maso s přísadami, zakryjeme zbytkem zelí, povrch uhladíme, posypeme strouhankou, pokropíme máslem a dáme na 10-12 minut zapéct.
-
4
Zapečenou soljanku na talíři přelijeme zakysanou smetanou.