Pečený bramborový nákyp se slanečky
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Slaneček
- 4 ks Cibule lahůdková
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 903 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 71 g
- Sodík 729 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 386.5 mg
- Draslík 1324.1 mg
- Vláknina 12980 mg
- Vitamín A 12980 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky.
-
2
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem.