Pečený bramborový nákyp se slanečky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Slaneček
  • 4 ks Cibule lahůdková
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 4 l Voda pitná
  • 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 903 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 729 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 386.5 mg
  • Draslík 1324.1 mg
  • Vláknina 12980 mg
  • Vitamín A 12980 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky.

  • 2

    Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem.

  • 3

    Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu