Štramberské uši se šlehačkou
Suroviny
- 10 g Hřebíček
- 700 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 450 g Cukr moučkový
- 400 g Med včelí
- 150 g Hera
- 350 g Smetana 33% (šlehačka)
- 40 g Cukr vanilka
- 300 g Jahody zahradní
- 100 g Poleva čokoládová
- 3 kávová lžička Soda jedlá
- 4 ks Badyán
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 9 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 45.5 mg
- Draslík 43.7 mg
- Vláknina 2402.9 mg
- Vitamín A 2402.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hřebíček spolu s badyánem pomeleme ve mlýnku na koření, vložíme do misky a promícháme s mletou skořicí. Přidáme prosátou mouku, cukr a jedlou sodu, opět smícháme. Nakonec rozklepneme vejce, vložíme med a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho a vložíme na dva dny do lednice odpočívat.
-
2
Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozválíme na velký tenký plát. Vykrajujeme z něj placičky o průměru 10 - 12 cm. Pokládáme je na tukem důkladně vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních po dobu 10 - 12 minut. Upečené placičky ihned (ještě teplé) tvarujeme do tvaru uší a necháme vychladnout. Potom je vložíme do vhodné nádoby, kterou uzavřeme a necháme 6 - 7 dní odležet.
-
3
Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme na tuhou šlehačku. Naplníme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou, nastříkáme šlehačku z jednoho konce do uší. Poté vložíme jahodu a opět nastříkáme šlehačku. Uší plníme až do spotřebování šlehačky, jahod a uší.
-
4
Takto naplněné uši naaranžujeme na jednotlivé talíře. Každou porci ještě polijeme čokoládovou polevou a podáváme.