Sleď z Marstrandu
Suroviny
- 2 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 ks Sleď čerstvý
- 16 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Hřebíček
- 4 špetka Pepř citronový
- 1.5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 10 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 77.5 mg
- Draslík 638 mg
- Vláknina 14333 mg
- Vitamín A 14333 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé sledě očistíme ostrým nožem od šupin, omyjeme, rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě a odstraníme vnitřnosti. Poté odřízneme hlavy, ploutve a ocas, rozřízneme podél páteře a vykostíme je.
-
2
Vzniknou nám 4 filety, které vložíme do mísy s 1.5 l studené vody a necháme je v chladničce přes noc.
-
3
Druhý den si v hrnci přivedeme k varu 1 l vody, snížíme teplotu, sledě vložíme do vroucí vody a necháme je 3-4 minuty pomalu vařit. Poté sledě vyjmeme a stáhneme z kůže. Osušíme je, osolíme, opepříme citronovým pepřem a vložíme do pekáčku.
-
4
Očistíme malé cibulky "perlovky", dáme je do rendlíku, zalijeme 1.5 dl vody. Přidáme 2 lžičky másla a pod pokličkou cibulky vaříme doměkka asi 10-12 minut. Omyjeme kopr a drobně pokrájíme.
-
5
Na filety ze sleďů dáme cibulky s nálevem, posypeme koprem, přidáme bobkový list, hřebíček, pokapeme citronovou šťávou a přelijeme smetanou. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Dusíme sledě doměkka přibližně 25 minut.