Kakaový koláč ze zakysané smetany

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Zakysaná smetana
  • 200 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Džem rybízový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hrubá
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr moučkový
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Smetana zakysaná 14%
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • 3 polévková lžíce Kakao
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 81.3 mg
  • Draslík 58.8 mg
  • Vláknina 1670.2 mg
  • Vitamín A 1670.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.

  • 2

    Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.

  • 3

    V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.

Komentáře k receptu