Kakaový koláč ze zakysané smetany
Suroviny
- 300 g Zakysaná smetana
- 200 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Džem rybízový
- 70 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Smetana zakysaná 14%
- 2 polévková lžíce Kakao
- 3 polévková lžíce Kakao
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 22 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 81.3 mg
- Draslík 58.8 mg
- Vláknina 1670.2 mg
- Vitamín A 1670.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.
-
2
Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.
-
3
V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.