Zapékaný tuňák s rýží
Suroviny
- 600 g Tuňák vařený
- 200 g Rýže dušená
- 20 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule lahůdková
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 35 g
- Sodík 780 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 152.5 mg
- Draslík 851.6 mg
- Vláknina 1843.2 mg
- Vitamín A 1843.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Mírně vychladlou poté zředíme smetanou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a rajčatovým protlakem. Směs dobře vyšleháme, abyse netvořily hrudky a pomalu, za častého míchání, povaříme 10 minut.
-
2
Maso z vařeného tuňák vykostíme a pokrájíme na kousky. Petrželovou nať i lahůdkovou cibulku omyjeme a drobně rozkrájíme.
-
3
Pekáček vytřeme máslem, do něj poklademe střídavě několik (3 - 5) vrstev dušené rýže a masa z tuňáka. Každou vrstvu posypeme petrželkou a cibulkou, vrstvy zakončíme rýží. Povrch přelijeme smetanovou jíškou, posypeme strouhankou a pokapeme máslem.
-
4
Pekáček s tuňákem a rýží vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Tuňáka s rýží rozdělíme na porce a servírujeme.