Mátová zmrzlina s čokoládou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 28 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 70 g Čokoláda hořká
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Cukr vanilka
  • 60 g Máta
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 165 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 238.7 mg
  • Draslík 92.9 mg
  • Vláknina 1001.9 mg
  • Vitamín A 1001.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mátové listy omyjeme, lístky odtrháme od stonků. Čtvrtinu lístků odložíme stranou, zbylé drobně nasekáme. Ve vhodném kastrůlku svaříme smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem. Stáhneme ze sporáku, vložíme nasekanou mátu, přiklopíme poklicí, necháme 5 - 8 minut namáčet a následně přecedíme přes sítko.

  • 2

    Žloutky spolu s cukrem a špetkou bílého pepře v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Postupně za stálého míchání do pěny přiléváme mátové mléko. Šleháme v lázni až do zhoustnutí směsi. Hustou směs vybereme z vodní lázně a rychle ji zchladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Vlijeme do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku lehce zmrazit. Po dobu mražení směs několikrát promícháme. Kdy je částečně zmražená, přimícháme nastrouhanou čokoládu, vlijeme do formiček na suflé nebo jiných formiček a vrátíme zpět do mrazáku.

  • 3

    Před podáváním formičky namočíme na pár sekund do horké vody a zmrzlinu vyklopíme na dezertní talíře. Každou porci ozdobíme lístky máty a podáváme.

Komentáře k receptu