Zeleninová polévka s francouzským máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Květák
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Brambory
  • 4 ks Karotka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 4 polévková lžíce Hrášek mražený
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 259 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 843 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 126.1 mg
  • Draslík 822 mg
  • Vláknina 9696.8 mg
  • Vitamín A 9696.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme květák, karotku i brambory. Květák rozdělíme na růžičky, karotku pokrájíme na kolečka a oloupané brambory krájíme na kostičky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně rozkrájíme.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu čistý hovězí vývar, přidáme všechnu zeleninu a pomalu vaříme 5 - 7 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. V misce vymícháme máslo s hladkou moukou, poté je postupně po troškách přidáváme do polévky a vaříme dalších 5 minut. Přisypeme zelený mražený hrášek, vaříme další 4 minuty. V misce vyšleháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Přimícháme petrželku a servírujeme.

Komentáře k receptu