Zeleninová polévka s francouzským máslem
Suroviny
- 300 g Květák
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Brambory
- 4 ks Karotka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Hrášek mražený
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 259 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 15 g
- Sodík 843 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 126.1 mg
- Draslík 822 mg
- Vláknina 9696.8 mg
- Vitamín A 9696.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme květák, karotku i brambory. Květák rozdělíme na růžičky, karotku pokrájíme na kolečka a oloupané brambory krájíme na kostičky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně rozkrájíme.
-
2
V hrnci přivedeme k varu čistý hovězí vývar, přidáme všechnu zeleninu a pomalu vaříme 5 - 7 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. V misce vymícháme máslo s hladkou moukou, poté je postupně po troškách přidáváme do polévky a vaříme dalších 5 minut. Přisypeme zelený mražený hrášek, vaříme další 4 minuty. V misce vyšleháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Přimícháme petrželku a servírujeme.