Letní sněhový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 180 g Cukr krystal
  • 300 g Jahody zahradní
  • 300 g Ostružiny
  • 300 g Maliny
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 375 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 74 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 266.3 mg
  • Vláknina 13800 mg
  • Vitamín A 13800 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na plech rozložíme pečící papír. V hlubší míse vyšleháme se špetkou soli nepříliš tuhý sníh, do kterého po částech vmícháváme cukr. Výsledné bílkové těsto by mělo být husté a lesklé. Poté 3/4 těsta rozetřeme do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Zbývající 1/4 těsta navrstvíme na obvod těstového kruhu na pečícím papíře tak, aby vytvarovaný sněhový korpus připomínal mističku s okraji směřujícími do středu kruhu. Tato připravený korpus pečeme ve vyhřáté troubě asi 75 minut. Po této době troubu vypneme a sněhový základ koláče v ní necháme vychladnout.

  • 2

    Než se sladké těsto upeče, připravíme ovocnou náplň do dortu a našleháme šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Ovocnou náplň připravíme tak, že ovoce důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat na sítu, odstopkujeme ho a promícháme.

  • 3

    Vychladlý sněhový korpus naplníme ušlehanou šlehačkou, kterou po dně korpusu rozetřeme. Na šlehačku rozprostřeme promíchané drobné ovoce. Šlehačku a ovoce přidáváme na korpus těsně před servírováním, jinak by nám sněhový korpus zvlhnul.

Komentáře k receptu