Pralínkové knedlíčky
Suroviny
- 400 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 300 g Pralinky
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Ořechy vlašské
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Máslo čerstvé
- 300 g Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 42 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 106.8 mg
- Draslík 354.2 mg
- Vláknina 7265 mg
- Vitamín A 7265 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvařené ve slupce ve 2 litrech osolené vody scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na moukou vysypaný vál. Brambory důkladně promícháme s vejci, moukou, špetkou soli a podle potřeby přilitou smetanou. Rukou dobře prohněteme a vypracujeme tuhé, nelepivé těsto. Rozválíme na velký plát, silný 5 mm. Sklenicí o průměru 8 mm vykrajujeme kolečka. Do středu každého kolečka položíme pralinku, uzavřeme, v dlaních vytvarujeme kuličky.
-
2
Vložíme je do 3 l vroucí, špetkou soli osolené vody, povaříme přibližně 7 minut, až vyplavou na hladinu. Scedíme a ihned potřeme rozpuštěným, teplým máslem.
-
3
Pomleté ořechy smícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem a teplé knedlíčky obalíme. Podle porci rozdělíme knedlíčky na jednotlivé talíře, přelijeme rozehřátým másle, ozdobíme ze smetany vyšlehanou šlehačkou a podáváme.