Smetanové voňavé rohlíčky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 40 g Droždí
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kardamom
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 3 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 34 g
- Sodík 332 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 92.3 mg
- Draslík 188.7 mg
- Vláknina 5785.3 mg
- Vitamín A 5785.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 451.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
-
3
V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
-
4
Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.