Pomerančový koláč se sněhovou náplní
Suroviny
- 125 g Cukr krystal
- 150 ml Máslo čerstvé
- 8 kávová lžička Šlehačka Pařížská
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 19 g
- Sodík 0 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 30.3 mg
- Draslík 0.3 mg
- Vláknina 47.3 mg
- Vitamín A 47.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, posypeme dvěma lžícemi hladké mouky a mouku rukama rozprostřeme po celé ploše válu.
-
2
Těsto: v hlubší míse zpracujeme rukama hladkou mouku s krystalovým cukrem, vodou a změklým máslem do vláčného těsta.
-
3
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut ztuhnout do lednice. Po této době těsto rozválíme na
-
4
připraveném válu, plát těsta rozložíme do vymazané formy a provzudušníme ho tak, že dno formy s těstem propícháme vidličkou.
-
5
Takto připravený korpus necháme ještě 30 minut v lednici odpočinout. Poté těsto ve formě celé přikryjeme alobalem a dno alobalu zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus ve formě 15 minut pečeme. Po této době předpečený korpus vyjmeme z trouby, odstraníme alobal se zátěží a do vzniklého "mističkovitého" tvaru (jenž jsme získali předpečením korpusu se zátěží) vlijeme pomerančovou náplň, pečeme asi 35 minut, těsto zezlátne a náplň na koláči ztuhne.
-
6
Náplň: do pomerančové kůry přimícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, strouhanku, šlehačku. Z másla a cukru umícháme na mírném ohni karamel, do něj vmícháme žloutky i směs se smetanou a strouhankou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do smetanové směsi se žloutky. Náplň zlehka rozprostřeme na předpečený korpus koláče a koláč upečeme.
-
7
Před servírováním: jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, kterou ušleháme do tuha s dvěma lžícemi moučkového cukru. Nakonec šlehačku na porcích koláče posypeme strouhanou pomerančovou kůrou.
-
8
Koláč servírujeme vychladlý jako pohoštění.