Indický květákový salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Fazolové lusky zelené
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 10 g Máta
  • 30 g Semínka slunečnicová loupaná
  • 50 ml Olej sezamový
  • 40 ml Kokosové mléko
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Paprika červená
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 kg Květák
  • 1 polévková lžíce Ocet Sherry
  • 2 polévková lžíce Kari pasta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 160 g
  • Sodík 232 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 15.4 mg
  • Draslík 1003.7 mg
  • Vláknina 17704.1 mg
  • Vitamín A 17704.1 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 185.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák omyjeme, rozdělíme na růžičky. Z fazolek odřízneme konce, překrojíme na půlky. Omytou mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle.

  • 2

    Do hrnce vlijeme 2 litry vody, špetkou solí osolíme, přivedeme k varu. Vložíme květák, povaříme 7-8 minut a vybereme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vodu přivedeme opět k varu, vložíme fazolky, které povaříme 4-5 minuty. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme také okapat. Mrkev a petržel povaříme 4 minuty, také ochladíme studenou vodou a necháme v sítku okapat.

  • 3

    Květák, fazolky, mrkev a petržel vložíme do vhodné misky, přidáme na tenké a malé kousky nakrájenou papriku, na tenké proužky nakrájený česnek, osolíme a vše dobře promícháme.

  • 4

    Příprava zálivky: Chilli papričky překrojíme podélně, vybereme semínka, papričky drobně nasekáme a dáme do vhodné nádoby. Přilijeme kokosové mléko, přidáme kari pastu, nakonec zakysanou smetanu. Dobře metlou prošleháme. Dochutíme solí, pepřem, octem. Nakonec přimícháme olej, ještě důkladně metlou prošleháme.

  • 5

    Zeleninu smícháme spolu se zeleninou, posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a necháme 30 minut v lednici odležet.

  • 6

    Před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře a ozdobíme voňavou mátou.

Komentáře k receptu