Indický květákový salát
Suroviny
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 150 g Zakysaná smetana
- 10 g Máta
- 30 g Semínka slunečnicová loupaná
- 50 ml Olej sezamový
- 40 ml Kokosové mléko
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Paprika červená
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Květák
- 1 polévková lžíce Ocet Sherry
- 2 polévková lžíce Kari pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 160 g
- Sodík 232 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 15.4 mg
- Draslík 1003.7 mg
- Vláknina 17704.1 mg
- Vitamín A 17704.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 185.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák omyjeme, rozdělíme na růžičky. Z fazolek odřízneme konce, překrojíme na půlky. Omytou mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle.
-
2
Do hrnce vlijeme 2 litry vody, špetkou solí osolíme, přivedeme k varu. Vložíme květák, povaříme 7-8 minut a vybereme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vodu přivedeme opět k varu, vložíme fazolky, které povaříme 4-5 minuty. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme také okapat. Mrkev a petržel povaříme 4 minuty, také ochladíme studenou vodou a necháme v sítku okapat.
-
3
Květák, fazolky, mrkev a petržel vložíme do vhodné misky, přidáme na tenké a malé kousky nakrájenou papriku, na tenké proužky nakrájený česnek, osolíme a vše dobře promícháme.
-
4
Příprava zálivky: Chilli papričky překrojíme podélně, vybereme semínka, papričky drobně nasekáme a dáme do vhodné nádoby. Přilijeme kokosové mléko, přidáme kari pastu, nakonec zakysanou smetanu. Dobře metlou prošleháme. Dochutíme solí, pepřem, octem. Nakonec přimícháme olej, ještě důkladně metlou prošleháme.
-
5
Zeleninu smícháme spolu se zeleninou, posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a necháme 30 minut v lednici odležet.
-
6
Před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře a ozdobíme voňavou mátou.