Sekaná svíčková
Suroviny
- 50 g Cibule
- 50 g Citrony
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Slanina vepřová
- 40 g Vejce slepičí
- 20 g Sůl
- 150 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 10 g Česnek
- 20 g Cukr krupice
- 150 g Zelenina kořenová
- 80 g Strouhanka
- 25 g Mouka polohrubá
- 270 g Hovězí maso přední
- 3 g Divoké koření celé
- 335 g Vepřový bok
- 90 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 135 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 39 g
- Sodík 924 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 79.7 mg
- Draslík 195.4 mg
- Vláknina 2849 mg
- Vitamín A 2849 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky.
-
2
Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody.
-
3
Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme.
-
4
Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme.
-
5
Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme.
-
6
Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem.
-
7
Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou.