Jablečný nákyp s ořechy
Suroviny
- 350 g Jablka
- 100 g Máslo čerstvé
- 130 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Ořechy vlašské
- 80 g Rozinky bílé
- 250 g Piškotový korpus vaječný
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 3 ml Citronová šťáva
- 6 ml Pomerančová šťáva
- 30 ml Rum
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 5 polévková lžíce Džus pomerančový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 668 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 40 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 108.3 mg
- Draslík 190.7 mg
- Vláknina 4960.2 mg
- Vitamín A 4960.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme pomerančovou šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku.
-
2
Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jablečnou hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu.
-
3
Vložíme do nahřáté trouby, kde při180 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.