Sýrový nákyp s červeným kysaným lelím
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 800 g Brambory
- 20 g Pórek
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Sýr Parmezán
- 500 g Zelí červené - sterilizované
- 20 g Petržel - nať
- 20 g Kopr čerstvý
- 12 krajíc Veka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1121 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 208.2 mg
- Draslík 985.2 mg
- Vláknina 12249.7 mg
- Vitamín A 12249.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené kysané zelí scedíme a necháme okapat. V hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory ve slupce. Scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na stejně tenké plátky.
-
2
Ve velké pánvi osmahneme drobně pokrájenou anglickou slaninu do křupava. Přidáme na tenké plátky rozkrájenou cibuli, osmahneme do zlatova. Poté vložíme okapané zelí, drobně nasekanou petrželovou nať, pórek, kopr. Chvilku podusíme, ochutíme solí, pepřem.
-
3
Na dno dobře máslem vymazané pečicí formy rozložíme připravené krájené brambory, následovně rozložíme zelí.
-
4
Ve vhodné nádobě rozkvedláme vejce, dochutíme kari kořením, solí, pepře. Ve vajíčkové směsi obalíme na tenké plátky nakrájenou veku. Pokládáme na povrch brambor. Na obalenou veku naskládáme na tenké kousky pokrájený sýr.
-
5
Vše zalijeme smetanou, dochucenou jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 200 stupňové teplotě 35 minut.
-
6
Hotový nákyp krájíme na porce. Pokládáme je na teplé talíře a podáváme.