Dalmátské čufty
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Citrony
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Okurky nakládané
- 200 g Rajčata
- 40 g Vejce slepičí
- 150 g Žemle tuková
- 25 g Sůl
- 100 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 2 g Kmín celý
- 30 g Cukr krupice
- 375 g Hovězí maso přední
- 3 g Divoké koření celé
- 375 g Vepřová plec
- 300 g Paprikové lusky čerstvé
- 20 g Paprika mletá sladká
- 200 g Zakysaná smetana
- 150 g Protlak rajčatový
- 100 ml Mléko kefírové
- 1200 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1214 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 86.6 mg
- Draslík 460.3 mg
- Vláknina 4253.5 mg
- Vitamín A 4253.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů.
-
2
Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme.
-
3
Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny.
-
4
Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření.
-
5
Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty.
-
6
Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme.