Dalmátské čufty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Okurky nakládané
  • 200 g Rajčata
  • 40 g Vejce slepičí
  • 150 g Žemle tuková
  • 25 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 2 g Kmín celý
  • 30 g Cukr krupice
  • 375 g Hovězí maso přední
  • 3 g Divoké koření celé
  • 375 g Vepřová plec
  • 300 g Paprikové lusky čerstvé
  • 20 g Paprika mletá sladká
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 150 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Mléko kefírové
  • 1200 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 421 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1214 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 86.6 mg
  • Draslík 460.3 mg
  • Vláknina 4253.5 mg
  • Vitamín A 4253.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů.

  • 2

    Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme.

  • 3

    Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny.

  • 4

    Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření.

  • 5

    Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty.

  • 6

    Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme.

Komentáře k receptu