Paštika se zeleným a růžovým pepřem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Játra hovězí
  • 120 g Slanina vepřová
  • 100 g Vepřový bok
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř růžový celý
  • 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 cl Víno portské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 443 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 283.2 mg
  • Draslík 296.7 mg
  • Vláknina 907.5 mg
  • Vitamín A 907.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá hovězí játra a vepřový bůček dvakrát přemeleme na masovém strojku a důkladně směs vymícháme s vejcem, portským vínem, solí, nakládaným zeleným a růžovým pepřem. Pomocí elekrického šlehače směs pomalu vyšleháme, postupně přiléváme 2 dl smetany a šleháme do doby, až směs začne houstnout. (Musíme vše zpracovat rychle, aby se nám maso nezačalo ohřívat.)

  • 2

    Formu na paštiku vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny (nejlépe domácí špek). Paštiku položíme do formy, uhladíme, zakryjeme plátky slaniny, formu uzavřeme a dáme do předehřáté trouby péct. Paštiku pečeme minimálně 105 minut při 80 °C.

  • 3

    Po upečení paštiku necháme vychladit do druhého dne v chladničce. Vyklopíme ji na mísu, pokrájíme na plátky a servírujeme.

Komentáře k receptu