Telecí hlava ve vínové omáčce
Suroviny
- 300 g Celer bulvový
- 100 g Pórek
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 3 špetka Pepř bílý
- 3.5 l Voda pitná
- 3 dl Víno bílé
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Telecí hlava
- 2 cl Ocet vinný
- 1 cl Sherry brandy
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 925 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 144 g
- Sodík 494 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 350 mg
- Draslík 377.9 mg
- Vláknina 9270.2 mg
- Vitamín A 9270.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme 1-1.5 kg telecí hlavy. Hlavu dáme do většího hrnce, přilijeme vodu (2.5 litru) a krátce vaříme (asi 20 minut).
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme celer, pórek, 2 cibule a mrkev. Poté hlavu vyjmeme, maso z hlavy nakrájíme na větší kousky, než je velikost sousta a dáme do čistého hrnce. Přilijeme 1 litr vody, 3 dl bílého vína, přidáme očištěnou zeleninu, bobkový list, hřebíčky, celý pepř a sůl. Maso z hlavy vaříme přibližně 1.5 hodiny doměkka. Vaříme při mírné teplotě pod poklicí, jen aby vývar probublával. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, kterou zakryjeme. Vývar vaříme do doby, až jej zredukujeme na polovinu. Mezitím v pánvi na rozpuštěném máslo usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Vmícháme ji do scezeného vývaru a pomalu vaříme asi 8 minut. Přimícháme 2 cl vinného octu, 1 cl Sherry brandy.
-
3
Nakonec pro zjemnění chuti přidáme 2 dl sladké smetany a sůl s bílým pepřem. Maso vrátíme do omáčky, prohřejeme a podáváme.