Telecí hlava ve vínové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Celer bulvový
  • 100 g Pórek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Hřebíček
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 3.5 l Voda pitná
  • 3 dl Víno bílé
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Telecí hlava
  • 2 cl Ocet vinný
  • 1 cl Sherry brandy
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 925 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 144 g
  • Sodík 494 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 350 mg
  • Draslík 377.9 mg
  • Vláknina 9270.2 mg
  • Vitamín A 9270.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme 1-1.5 kg telecí hlavy. Hlavu dáme do většího hrnce, přilijeme vodu (2.5 litru) a krátce vaříme (asi 20 minut).

  • 2

    Mezitím očistíme a omyjeme celer, pórek, 2 cibule a mrkev. Poté hlavu vyjmeme, maso z hlavy nakrájíme na větší kousky, než je velikost sousta a dáme do čistého hrnce. Přilijeme 1 litr vody, 3 dl bílého vína, přidáme očištěnou zeleninu, bobkový list, hřebíčky, celý pepř a sůl. Maso z hlavy vaříme přibližně 1.5 hodiny doměkka. Vaříme při mírné teplotě pod poklicí, jen aby vývar probublával. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, kterou zakryjeme. Vývar vaříme do doby, až jej zredukujeme na polovinu. Mezitím v pánvi na rozpuštěném máslo usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Vmícháme ji do scezeného vývaru a pomalu vaříme asi 8 minut. Přimícháme 2 cl vinného octu, 1 cl Sherry brandy.

  • 3

    Nakonec pro zjemnění chuti přidáme 2 dl sladké smetany a sůl s bílým pepřem. Maso vrátíme do omáčky, prohřejeme a podáváme.

Komentáře k receptu