Dezert s piškotovým těstem a ovocem
Suroviny
- 100 g Cukr moučkový
- 60 g Maizena - kukuřičný škrob
- 60 g Mouka polohrubá
- 100 g Kandované ovoce
- 80 g Cukr moučkový
- 40 g Maizena - kukuřičný škrob
- 200 g Kompot ananasový
- 200 ml Likér bylinný - Strega
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 2 cl Likér mandlový - Amaretto
- 2 cl Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 19 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 364.6 mg
- Draslík 102.6 mg
- Vláknina 1355 mg
- Vitamín A 1355 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme piškotovou hmotu: v misce ušleháme z cukru a žloutků krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Prosejeme mouku i Maizenu, prošleháme na těsto.
-
2
Vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme na něj piškotovou hmotu, předehřejeme troubu na 200°C a plech vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, poté plát těsta necháme vychladnout a rozkrájíme na 3 pruhy.
-
3
Připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
-
4
Do misky vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru, vymícháme do hladka krém.
-
5
Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru, přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem i luskem zahříváme, necháme přejít varem, poté odstavíme ze sporáku a vanilkový lusk vyjmeme. Vyškrábeme z něj dřeň a vložíme ho zpátky do mléka.
-
6
Znovu uvedeme mléko do varu, zašleháme krém z Maizeny, žloutků i cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém.
-
7
Povrch krému zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit, poté prolisujeme přes síto a přimícháme do tuha ušlehanou smetanu.
-
8
Nakrájíme na kostičky kandované ovoce, zalijeme višňovým likérem. Okapané kompotované ovoce rozkrájíme na kostičky a zakapeme mandlovým likérem.
-
9
Do podlouhlé formy vložíme jeden piškotový plát a zakapeme třetinou bylinného likéru. Potřeme třetinou vanilkového krému a naskládáme na něj kompotované ovoce. Přiložíme druhý plát piškotu, zakapeme druhou třetinou bylinného likéru, zalijeme druhou třetinou krému a obložíme kandovaným ovocem. Přidáme třetí piškotový plát a zakapeme zbytkem likéru. Nakonec zalijeme zbytkem krému, necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet, poté podáváme. Před podáváním dezert ještě potřeme do tuha ušlehanou smetanou.