Dezert s piškotovým těstem a ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cukr moučkový
  • 60 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 60 g Mouka polohrubá
  • 100 g Kandované ovoce
  • 80 g Cukr moučkový
  • 40 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 200 g Kompot ananasový
  • 200 ml Likér bylinný - Strega
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 2 cl Likér mandlový - Amaretto
  • 2 cl Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 542 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 364.6 mg
  • Draslík 102.6 mg
  • Vláknina 1355 mg
  • Vitamín A 1355 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme piškotovou hmotu: v misce ušleháme z cukru a žloutků krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Prosejeme mouku i Maizenu, prošleháme na těsto.

  • 2

    Vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme na něj piškotovou hmotu, předehřejeme troubu na 200°C a plech vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, poté plát těsta necháme vychladnout a rozkrájíme na 3 pruhy.

  • 3

    Připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:

  • 4

    Do misky vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru, vymícháme do hladka krém.

  • 5

    Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru, přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem i luskem zahříváme, necháme přejít varem, poté odstavíme ze sporáku a vanilkový lusk vyjmeme. Vyškrábeme z něj dřeň a vložíme ho zpátky do mléka.

  • 6

    Znovu uvedeme mléko do varu, zašleháme krém z Maizeny, žloutků i cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém.

  • 7

    Povrch krému zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit, poté prolisujeme přes síto a přimícháme do tuha ušlehanou smetanu.

  • 8

    Nakrájíme na kostičky kandované ovoce, zalijeme višňovým likérem. Okapané kompotované ovoce rozkrájíme na kostičky a zakapeme mandlovým likérem.

  • 9

    Do podlouhlé formy vložíme jeden piškotový plát a zakapeme třetinou bylinného likéru. Potřeme třetinou vanilkového krému a naskládáme na něj kompotované ovoce. Přiložíme druhý plát piškotu, zakapeme druhou třetinou bylinného likéru, zalijeme druhou třetinou krému a obložíme kandovaným ovocem. Přidáme třetí piškotový plát a zakapeme zbytkem likéru. Nakonec zalijeme zbytkem krému, necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet, poté podáváme. Před podáváním dezert ještě potřeme do tuha ušlehanou smetanou.

Komentáře k receptu