Hovězí srdíčko s vanilkovým velouté
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Mrkev kořen
- 100 g Veka
- 80 g Petržel kořen
- 740 g Kosti hovězí morkové
- 1 ks Cibule
- 1 ks Hovězí srdce
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 5.5 l Voda pitná
- 1.4 dl Smetana ke šlehání 31%
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2010 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 220 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 330.7 mg
- Draslík 914.6 mg
- Vláknina 7269.3 mg
- Vitamín A 7269.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí morkové kosti a hovězí srdce dobře omyjeme. Kosti vložíme do většího hrnce, přilijeme asi 3 litry vody a kosti přivedeme k varu. Necháme je vařit 1-2 minuty, poté vodu slijeme, kosti vyjmeme, hrnec omyjeme a znovu do něj vložíme kosti, sůl a zalijeme čistou studenou vodou (2,5 litru). Vodu pomalu přivedeme k varu. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel. Cibuli očistíme, ale necháme ji jednu slupku a opláchneme ji. Očistíme 3 stroužky česneku a pórek. Do vody přidáme hovězí srdce, kořenovou zeleninu, cibuli, 1 stroužek česneku, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a pór. Jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu a vodu pod poklicí necháme jen probublávat. Vaříme 2 hodiny.
-
2
Připravíme si morkové knedlíčky: 100 g veky nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme dozlatova a dáme je do mísy. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přidáme do mísy. Přidáme vejce, mletý pepř, muškátový oříšek, prolisovaný stroužek česneku a sůl. Směs promícháme, zakryjem a počkáme, až se uvaří morkové kosti.
-
3
Mezitím si uvaříme vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka:
-
4
V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny.
-
5
Z uvařených kostí vyjmeme morek, který pokrájíme a přidáme do připravené směsi. Vše důkladně znovu promícháme a vytvoříme kulaté knedlíčky o průměru 3-4 cm, které obalíme v polohrubé mouce. 1 litr vývaru z kostí přecedíme do druhého hrnce, přivedeme ho znovu k varu, vložíme do něj knedlíčky a vaříme je asi 5 minut (podle velikosti). Knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou. Z uvařeného srdce odkrojíme tvrdší části a odstraníme blanky. Zbyde nám čisté maso, které přes vlákno nakrájíme na úhledné tenké plátky.
-
6
Na mělké talíře nalijeme vyšlehanou vanilkovou omáčku valouté. Do středu omáčky naaranžujeme uvařené knedlíčky, obložíme je plátky srdíčka, ozdobíme snítkami petrželky kudrnky a servírujeme.