Celerový salát s ananasem a oříšky
Suroviny
- 300 g Ananas
- 150 g Ořechy lískové pražené
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 250 g Celer řapíkatý
- 200 g Majonéza
- 200 g Hrušky
- 3 ml Citronová šťáva
- 6 ml Pomerančová šťáva
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 66 g
- Sodík 434 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 614.4 mg
- Vláknina 12723.2 mg
- Vitamín A 12723.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 11.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zálivka: připravíme ji z majonézy, smetany s pepřem, špetky soli, pomerančové šťávy a medu. Před dalším použitím ji odložíme do lednice. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme citrónovou šťávu, přivedeme k varu.
-
2
Celer důkladně očistíme, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostky a ty ihned vložíme do vroucí vody. Povaříme 5 - 6 minut do křupava. Celer nesmí být rozvařený, ale křupavý. Scedíme, necháme okapat, vychladnout, smícháme s připravenou zálivkou. Do zálivky přidáme oloupaná, na stejně velké kousky jako celer nakrájené hrušky a čerstvý ananas, nakonec vmícháme hrubě nakrájené oříšky. Podle vlastní chuti dochutíme zbytkem soli, pepřem, lze i cukrem.
-
3
Hotový salát vychladíme, necháme odležet, podle porci rozdělíme do jednotlivých salátových mističek.