Palačinky s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Poleva čokoládová
- 150 g Cukr moučkový
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 2 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 0.04 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 17 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 388.4 mg
- Draslík 242.7 mg
- Vláknina 2501.5 mg
- Vitamín A 2501.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 420.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko vlijeme do vhodné nádoby. Rozklepneme vejce, přidáme vanilkový a krupicový cukr, malou špetku soli. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše dohromady důkladně metlou prošleháme, aby v těstě nezůstaly hrudky.
-
2
Pánev (nejlépe teflonovou) potřeme trochou oleje, rozpálíme a na rozpálený olej naběračkou vlijeme připravené těsto. Pánev nahneme na strany, aby se těsto rozlilo po celém dně pánve. Na prudším ohni opečeme jednu stranu, potom obracečkou otočíme a dopečeme druhou stranu. V procesu pečení pokračujeme do spotřebovaní všeho těsta. Palačinky do dalšího použití udržujeme teplé.
-
3
Příprava vanilkové polevy: v misce ve vodní lázni vyšleháme žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem na hustou pěnu. Přidáme vanilku, vlijeme smetanu, půl minuty prošleháme a stáhneme ze sporáku.
-
4
Teplé palačinky svineme do rolády, naaranžujeme na jednotlivé talíře podle porcí. Každou porci přelijeme teplou polevou, pokapeme čokoládovou polevou a podáváme.