Vepřový mozeček s vajíčky a lanýži
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 36 g
- Sodík 734 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 1732.3 mg
- Draslík 622.3 mg
- Vláknina 3335.1 mg
- Vitamín A 3335.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové mozečky omyjeme, dáme do síta, přelijeme vroucí vodou, poté je zbavíme blan a žilek. Očištěné šalotky pokrájíme nadrobno. 6 vajec rozklepneme do misky, z nich vyjmeme lžicí 2 žloutky a odložíme je do skleničky. Lanýže nastrouháme na tenké plátky, petrželku kudrnku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
-
2
V pánvi na rozehřátém másle zpěníme šalotku, jakmile se začne smažit a je zlatavá, přidáme mozečky, promícháme a pod pokličkou dusíme 5 - 7 minut. Přidáme vejce a mícháme do doby, než zhoustnou. Vsypeme sůl, pepř, promícháme a přidáme odložené žloutky. Znovu promícháme, ale už nesmažíme. Mozeček nakonec zjemníme přidáním sladké smetany.
-
3
2 bagety pokrájíme zešikma na plátky. V tefonové pánvi rozpálíme bylinkové máslo a plátky bagety osmažíme z každé strany do zlatova.
-
4
Mozeček rozdělíme na talíře, ozdobíme nastrouhanými tenkými plátky lanýžů a petrželkou. K mozečku s vejci podáváme křupavé plátky bagety.