Vepřový mozeček s vajíčky a lanýži

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Bageta
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo bylinkové
  • 400 g Vepřový mozek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Šalotka
  • 0.5 ks Lanýž
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 631 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 734 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 1732.3 mg
  • Draslík 622.3 mg
  • Vláknina 3335.1 mg
  • Vitamín A 3335.1 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové mozečky omyjeme, dáme do síta, přelijeme vroucí vodou, poté je zbavíme blan a žilek. Očištěné šalotky pokrájíme nadrobno. 6 vajec rozklepneme do misky, z nich vyjmeme lžicí 2 žloutky a odložíme je do skleničky. Lanýže nastrouháme na tenké plátky, petrželku kudrnku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.

  • 2

    V pánvi na rozehřátém másle zpěníme šalotku, jakmile se začne smažit a je zlatavá, přidáme mozečky, promícháme a pod pokličkou dusíme 5 - 7 minut. Přidáme vejce a mícháme do doby, než zhoustnou. Vsypeme sůl, pepř, promícháme a přidáme odložené žloutky. Znovu promícháme, ale už nesmažíme. Mozeček nakonec zjemníme přidáním sladké smetany.

  • 3

    2 bagety pokrájíme zešikma na plátky. V tefonové pánvi rozpálíme bylinkové máslo a plátky bagety osmažíme z každé strany do zlatova.

  • 4

    Mozeček rozdělíme na talíře, ozdobíme nastrouhanými tenkými plátky lanýžů a petrželkou. K mozečku s vejci podáváme křupavé plátky bagety.

Komentáře k receptu