Pajšl po česku
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 g Vepřové plíce
- 300 g Vepřový jazyk
- 300 g Vepřové srdce
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 4 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1248 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1527 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 1046 mg
- Draslík 1117.5 mg
- Vláknina 3312 mg
- Vitamín A 3312 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 94.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.
-
2
Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.
-
3
Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.
-
4
Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.
-
5
Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.