Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Tuňák obecný
  • 30 ml Olej olivový
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
  • 3 ks Citrony
  • 4 ks Čekanka
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 924 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 440 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 160 mg
  • Draslík 810.5 mg
  • Vláknina 20543.4 mg
  • Vitamín A 20543.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.9 mg
  • Vitamín E 11.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.

  • 2

    Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.

  • 3

    Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.

  • 4

    Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.

  • 5

    Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu