Pórkový krém se smetanou a tvarohovými hrudkami s rajčaty a lnem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 800 g Pórek
- 250 g Tvaroh jemný
- 20 g Lněné semínko
- 50 g Krupice pohanková
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 982 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 46 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 225.1 mg
- Draslík 981.7 mg
- Vláknina 11929.8 mg
- Vitamín A 11929.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Semínka lnu necháme předem 2-3 dny klíčit na mokré gáze. Mezitím občas zarosíme vodou. Před přípravou polévky len odtrhneme, proláchneme ledovou vodou a necháme okapat.
-
2
Pórek očistíme a světlou část pokrájíme nadrobno. Vložíme do vody, vymyjeme a necháme osušit na sítu. Šalotku očistíme a najemno nasekáme.
-
3
V kastrolu rozpálíme máslo a cibuli s pórkem na něm necháme zpěnit. Zakryjeme poklicí a na středním ohni cca 10 minut podusíme. Poté přilijeme vývar, přivedeme k varu a přidáme smetanu. Zakryté dusíme při mírné teplotě dalších 10 minut. Poté vše přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Přes jemný cedník přecedíme, osolíme a opepříme dle chuti. Zjemníme máslem, případně ještě smetanou.
-
4
Na tvarohové hrudky vymačkáme tvaroh v utěrce, přidáme vejce, žloutek, pohankovou krupici, koření a mírně osolíme. Zakryjeme a na chladném místě necháme odležet cca 20 minut. Mezitím omyjeme rajčata, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se lnem a tvarohem. Pomocí lžíce odkrajujeme hrudky, které cca 3 minuty povaříme v osolené vodě nebo vývaru. Udržujeme teplé.
-
5
Polévku rozdělíme do misek, přidáme tvarohové nočky a ihned podáváme.