Slaný cibulový koláč
Suroviny
- 500 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 130 g Smetana 33% (šlehačka)
- 10 g Petržel - nať
- 200 g Hera
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 49 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 167.2 mg
- Draslík 154.1 mg
- Vláknina 6128.3 mg
- Vitamín A 6128.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce prosátou mouku rukou promícháme spolu s Herou a solí. Přidáme vlažnou vodu a těsto hněteme tak dlouho, až se nám přestane lepit na prsty. Těsto necháme na teplém místě odpočinou 15 minut.
-
2
Příprava náplně: Ve vhodném kastrůlku rozehřejeme 70 g másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Vložíme drobně nakrájený česnek, zamícháme, posypeme moukou, chvilku smažíme. Nakonec posypeme mletou paprikou a zalijeme smetanou, dochutíme solí, pepřem. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku. Cibulovou smě necháme vychladnout a vmícháme do ní žloutky.
-
3
Odpočaté těsto na moukou vysypaném vále rozválíme na 4 milimetry silný plát o velikost pečící formy. Formu vymažeme zbylým máslem a připravené těsto položíme do formy. Těsto rovnoměrně potřeme připravenou náplní.
-
4
Posypeme nasekanou petrželovou natí a vložíme na 30 minut do předehřáté trouby péct. Upečený koláč po vytáhnutí z trouby necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky.