Mornay omáčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Smetana 12% (konzumní)
  • 50 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 487 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 198 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 315.8 mg
  • Draslík 78.4 mg
  • Vláknina 1112.2 mg
  • Vitamín A 1112.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve v menším hrnci necháme rozpustit máslo, poté k němu přidáme mouku a odstavíme, za stálého míchání přiléváme studené mléko.

  • 2

    Do vzniklé směsi přimícháme sůl, pepř a muškátový oříšek, dáme opět na sporák a zakryté vaříme zhruba 15 minut.

  • 3

    Nakonec vmícháme sýr, smetanu a žloutek z vajec. Omáčka zhoustne a je připravena k servírování.

Komentáře k receptu