Hustá rajčatová polévka se smetanou a portským vínem
Suroviny
- 50 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 30 g Olej olivový
- 1.11 g Olej olivový
- 100 g Pórek
- 500 g Rajčata
- 200 g Rýže loupaná
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Víno portské
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový květ
- 2 stroužek Česnek
- 1.25 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 26 g
- Sodík 924 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 202 mg
- Draslík 658.4 mg
- Vláknina 8910.8 mg
- Vitamín A 8910.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme, vrchní části zlehka nařízneme do tvaru křížku a několik minut spaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí oloupeme, nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, pokrájíme, přidáme k rajčatům společně s pórkem, zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 15 minut.
-
2
Cibuli a česnek na jemno nasekáme, orestujeme na části rozpáleného oleje. Jakmile zesklovatí, přidáme rajčatový základ. Dalších 10 - 15 minut povaříme, ochutíme solí a pepřem. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, již nevaříme. Před podáváním vmícháme portské víno, případně zakápneme citronovou šťávou dle chuti.
-
3
Na noky uvaříme rýži smíchanou s rozšlehaným vejcem, žloutkem, smetanou, solí a muškátovým květem. Za pomoci dvou lžic z ní tvarujeme trojhranné noky. Ty pevně zmáčkneme, aby držely tvar. Poté je pomalu opékáme na rozpáleném oleji po každé straně cca 1 - 2 minuty. Do podávání udržujeme teplé.
-
4
Polévku rozdělíme do talířů, na kraje umístíme noky, zakápneme smetanou a dozdobíme na drobno nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.