Zapékané lasagne s hovězím masem
Suroviny
- 100 g Mozzarella
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Majoránka
- 1 hrst Bazalka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Zakysaná smetana
- 1.5 dl Víno červené
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 0.5 kg Hovězí maso mleté
- 0.5 kg Lasagne
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.13 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1090 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 46 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 154.5 mg
- Draslík 911.1 mg
- Vláknina 7564.3 mg
- Vitamín A 7564.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sýr nastrouháme najemno.
-
2
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Celer očistíme, opláchneme vodou a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku, majoránku a bazalku opláchneme studenou vodou, necháme okapat a najemno nasekáme.
-
3
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm opečeme mleté hovězí maso. Pak k němu přidáme nakrájenou cibuli a celer i prolisovaný česnek, vše promícháme a 3 minuty smažíme. Směs v pánvi zaprášíme moukou, ještě krátce osmahneme a potom podlijeme vývarem a červeným vínem, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni za občasného míchání vaříme přibližně 30 minut. Do omáčky pak vmícháme rajčatový protlak a bylinky a ještě 10 minut provaříme.
-
4
Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozložíme lasagne, na ně dáme část směsi z pánve, přelijeme smetanou a zakryjeme další vrstvou lasagní. Přidáme další část masové směsi, smetanu a lasagne a tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr a pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia.
-
5
Upečené lasagne s masovou směsí rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.