Vepřová panenka pečená na tymiánu se smetanovou omáčkou a houbami
Suroviny
- 50 g Hlíva ústřičná
- 50 g Žampiony čerstvé
- 600 g Vepřová panenka
- 100 g Shiitake houby
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.02 dl Olej olivový
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 420 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 27 g
- Sodík 615 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 142.3 mg
- Draslík 906.4 mg
- Vláknina 1704.8 mg
- Vitamín A 1704.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou panenku očistíme, odstraníme blanky a maso rozdělíme na porce. Z obou stran osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a panenku na něm po obou stranách orestujeme. Přemístíme do zapékací mísy, přidáme tymián a v troubě předehřáté na 170 °C pečeme cca 12-14 minut.
-
2
Mezitím do pánve kápneme olej a osmahneme na něm pokrájené houby. Ochutíme solí a pepřem a přemístíme na vyhřátý talíř. Připravíme omáčku. Do stejné pánve vlijeme vývar, povaříme, přilijeme smetanu a znovu krátce povaříme. Vmícháme prolisovaný česnek, zlehka osolíme a opepříme.
-
3
Každou porci masa překrojíme, rozdělíme na talíře, doplníme houbami a smetanovou omáčkou. Můžeme dozdobit petrželkou a loupanými rajčaty a ihned podáváme.