Pečený kapr s omáčkou z vína

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1200 g Kapr obecný
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 250 ml Víno bílé
  • 125 ml Vývar rybí
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 660 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 437 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 318.2 mg
  • Draslík 1668.8 mg
  • Vláknina 14162 mg
  • Vitamín A 14162 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 120.5 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Opláchneme a osušíme kapra. Do kůže uděláme šikmé zářezy a rybu osolíme a opepříme. Zakapeme ji šťávou z 1/2 citronu. Do břicha ryby vložíme 1/2 množství petrželové natě a tymiánu.

  • 2

    Předehřejeme si troubu na 180°C. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V pekáči rozpustíme 1/2 másla a vložíme na něj kořenovou zeleninu, cibuli a dusíme 10 minut. Navrch potom přidáme kapra a na něj dáme zbylé kousky másla. Zalijeme vínem a rybím vývarem.

  • 3

    Vložíme pekáč do trouby a pečeme 40 minut. V průběhu pečení přitom poléváme vypečenou šťávou. V okamžiku, kdy je možné vytáhnout hřbetní ploutev, je ryba hotová.

  • 4

    Upečeného kapra vyjmeme a dáme na mísu. Vypečenou šťávu společně se zeleninou vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak ji přecedíme přes síto a vlijeme do hrnce. Přivedeme k varu.

  • 5

    V misce prošleháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky. Nevaříme. Přidáme zbytek jemně posekané petrželky a tymiánu. Osolíme, opepříme a přidáme zbylou citronovou šťávu.

  • 6

    Omáčku k rybě podáváme zvlášť, nepřeléváme jí rybu.

Komentáře k receptu