Pečený kapr s omáčkou z vína
Suroviny
- 1200 g Kapr obecný
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 250 ml Víno bílé
- 125 ml Vývar rybí
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 33 g
- Sodík 437 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 318.2 mg
- Draslík 1668.8 mg
- Vláknina 14162 mg
- Vitamín A 14162 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchneme a osušíme kapra. Do kůže uděláme šikmé zářezy a rybu osolíme a opepříme. Zakapeme ji šťávou z 1/2 citronu. Do břicha ryby vložíme 1/2 množství petrželové natě a tymiánu.
-
2
Předehřejeme si troubu na 180°C. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V pekáči rozpustíme 1/2 másla a vložíme na něj kořenovou zeleninu, cibuli a dusíme 10 minut. Navrch potom přidáme kapra a na něj dáme zbylé kousky másla. Zalijeme vínem a rybím vývarem.
-
3
Vložíme pekáč do trouby a pečeme 40 minut. V průběhu pečení přitom poléváme vypečenou šťávou. V okamžiku, kdy je možné vytáhnout hřbetní ploutev, je ryba hotová.
-
4
Upečeného kapra vyjmeme a dáme na mísu. Vypečenou šťávu společně se zeleninou vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak ji přecedíme přes síto a vlijeme do hrnce. Přivedeme k varu.
-
5
V misce prošleháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky. Nevaříme. Přidáme zbytek jemně posekané petrželky a tymiánu. Osolíme, opepříme a přidáme zbylou citronovou šťávu.
-
6
Omáčku k rybě podáváme zvlášť, nepřeléváme jí rybu.