Pečený candát na špenátu
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Estragon
- 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Candát obecný
- 1 kg Baby špenát
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Dolin - Vermouth
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 489 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 26 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 40.3 mg
- Draslík 1581 mg
- Vláknina 19213.2 mg
- Vitamín A 19213.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 352.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchneme pod studenou vodou candáta a osušíme ho. Šikmo několikrát nařízneme kůži. V misce smícháme šťávu vymačkanou z 1 citronu, olej a estragon, osolíme a opepříme. Polovinou této marinády potřeme uvnitř i zvenku rybu. Uložíme na 30 minut do chladu a necháme odležet.
-
2
Špenát opláchneme a necháme okapat na cedníku. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Do kastrolu vložíme máslo, necháme rozpustit a přihodíme na něj nasekanou cibuli, česnek a špenát. Asi 5 minut dusíme. Potom špenát osolíme, opepříme a přidáme mletý muškátový oříšek. Vmícháme do špenátu smetanu a vermut. Pak udušený špenát přemístíme do pekáče. Předehřejeme si troubu na 180°C.
-
3
Na špenát v pekáči přidáme marinovanou rybu a pečeme 30 minut. Během pečení rybu několikrát přelijeme marinádou. Servírujeme i s pekáčem a na jednotlivé porce rozřezáváme až na stole.