Dušená mrkev s rozinkami
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Mrkev kořen
- 150 g Rozinky bílé
- 30 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Víno bílé
- 4 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 208 g
- Sodík 135 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 26.3 mg
- Draslík 77.6 mg
- Vláknina 6415.3 mg
- Vitamín A 6415.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dáme si vařit vodu a když je vroucí, zalijeme s ní rozinky a necháme je máčet. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme očištěnou a na tenké kolečka nakrájenou mrkev. Dále vložíme oloupanou a drobně nasekanou cibuli. Spolu chvilku osmahneme, přidáme scezené a okapané rozinky a rozmarýn a dochutíme solí a pepřem.
-
2
Směs podlijeme vínem a pod poklicí za občasného míchání dusíme doměkka. Měkkou mrkev vybereme z pánve děrovanou naběračkou. Do šťávy ze zeleniny přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Za stálého míchání na mírném ohni povaříme na hustou omáčku. Nakonec smícháme dohromady mrkvovou směs s omáčkou a podáváme.