Dušené kuře na smetaně s máslovými noky
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 0.4 l Mléko polotučné
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Kuře
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 61 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 319 mg
- Draslík 418.7 mg
- Vláknina 2785.8 mg
- Vitamín A 2785.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a po obou stranách v kastrole na 100 g másla mírně opečeme. Přeložíme do jiné nádoby a udržujeme v teple. V tuku po kuřeti dorůžova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, přidáme bobkový list. Opečené maso vrátíme do omáčky a na mírném ohni vše dusíme 25-30 minut doměkka, poté z kastrolu vyndáme hotové kuřecí porce, které opět přemístíme na teplé místo.
-
2
V době, kdy se kuře dusí, si připravíme máslové noky. Do horkého mléka se špetkou soli přidáme 40 g másla a za stálého míchání přisypeme hrubou mouku. Za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku a na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.
-
3
Potom postupně vmícháme vejce. Pomocí lžíce vykrajujeme noky, které zavaříme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut.
-
4
Uvařené noky necháme okapat
-
5
Ve šlehačce rozkvedláme hladkou mouku, zahustíme s ní omáčku, přilijeme suché bílé víno, citrónovou šťávu, cukr a vše dobře provaříme. Bobkový list vyndáme.
-
6
Na talíře rozdělíme uvařené máslové noky, přidáme maso, přelijeme smetanovou omáčkou a ihned podáváme.