Tažený závin s višněmi a ořechy
Suroviny
- 200 g Ořechy vlašské
- 1.25 g Smetana 16% (pochoutková)
- 300 g Višně
- 150 g Strouhanka
- 300 g Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 1.25 dl Voda pitná
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 27 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 63.5 mg
- Draslík 281.4 mg
- Vláknina 8596.5 mg
- Vitamín A 8596.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej, sůl a vlažnou vodu. Vše promícháme a uhněteme hladké vláčné těsto. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout asi 30 minut.
-
2
Mezitím dáme do mísy vlašské ořechy, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs tyčovým mixérem rozmixujeme nahrubo. K ořechům přidáme zakysanou smetanu a směs promícháme. Višně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. V pánvi na másle dozlatova usmažíme strouhanku.
-
3
Na vál rozložíme velkou čistou utěrku, poprášíme ji moukou a těsto na utěrce rozválíme. Poté hřbety rukou těsto vytáhneme co nejtenčeji. Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme ořechy, na ně rozložíme višně, které posypeme cukrem podle kyselosti višní. Dva okraje závinu přeložíme dovnitř a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu, opatrně ho přeložíme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
-
4
Vychladlý závin nakrájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.