Okouník ve smetanové omáčce
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Žampiony čerstvé
- 60 g Paprika červená
- 300 g Těstoviny Fettuccine
- 450 g Okouník mořský
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Mléko plnotučné
- 20 ml Olej olivový
- 300 ml Voda pitná
- 80 ml Zakysaná smetana
- 6 ml Protlak rajčatový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Šalotka
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 23 g
- Sodík 417 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 74.2 mg
- Draslík 615.6 mg
- Vláknina 6406.5 mg
- Vitamín A 6406.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 475.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno.
-
2
Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut.
-
3
V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne.
-
4
Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple.
-
5
K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty.
-
6
Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
-
7
Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme.