Okouník ve smetanové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Žampiony čerstvé
  • 60 g Paprika červená
  • 300 g Těstoviny Fettuccine
  • 450 g Okouník mořský
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 20 ml Olej olivový
  • 300 ml Voda pitná
  • 80 ml Zakysaná smetana
  • 6 ml Protlak rajčatový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Šalotka
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 645 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 417 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 74.2 mg
  • Draslík 615.6 mg
  • Vláknina 6406.5 mg
  • Vitamín A 6406.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 475.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno.

  • 2

    Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut.

  • 3

    V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne.

  • 4

    Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple.

  • 5

    K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty.

  • 6

    Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.

  • 7

    Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme.

Komentáře k receptu